یکشنبه, 11 آبان,1404
آدرس ایمیل
info[@t]beh-zone.ir

آشنایی با خواص سماق؛یکی از آنتی اکسیدان های برتر


آشنایی با خواص سماق؛یکی از آنتی اکسیدان های برتر

سماق از جمله چاشنی‌های دوست داشتنی و پرطرفدار است که از دیرباز استفاده از آن در غذاهای مختلف پیشنهاد می‌شود، اما آیا دلیل این توصیه‌ها تنها به خاطر مزه ترش و میوه‌ای آن است؟ برای پاسخ به این سوال و همچنین آشنایی با خواص سماق ما را تا پایان متن همراهی کنید.

سماق، به عنوان چاشنی برای بسیاری از غذاها به کار می‌رود و دارای خواص دارویی فراوانی، از جمله رفع درد دندان، تقویت لثه، برطرف نمودن تب،‌ نقرس و رماتیسم است.

 

سماق، یکی از اقلام چیدنی بر سر سفره هفت سین است که نماد رنگ (طلوع خورشید) و مزه زندگی است.

 

سماق، درختچه‌ای است به ارتفاع 4- 3 متر که شاخه‌های جوان و دمبرگ‌های آن را موهای ریزی پوشانده است. گل‌های آن، حنایی رنگ است و در حدود 10 سانتی‌متر طول دارد و دارای میوه‌های خوشه‌ای شکل به رنگ قرمز و قهوه‌ای است که ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسیدن ترش می‌شوند.

 

نام علمی سماق Rhus coriaria است که در قدیم به آن "سماک" نیز می‌گفتند. در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است.

 

میوه‌ی سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همرا با غذاهایی مانند کباب استفاده می‌شود.

 

خواص دارویی سماق:

• برای بیماران دیابتی مفید است، زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتی‌ها، ترکیب گلوکز با پروتئین‌های حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین‌ها می‌انجامد و مطالعات نشان می‌دهد که سماق تا 81 درصد از بروز این فرآیند پیشگیری می‌کند.

 

• دارای طبیعت سرد و خشک است.

 

• برای درد دندان مفید است.

 

• تحریک کننده اشتها است.

 

• باعث تقویت لثه می‌شود.

 

• به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده است.

 

• برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی‌ بیوتیکی دارد.

 

• ادرارآور است.

 

• برطرف کننده تب است.

 

• برطرف کننده نقرس و رماتیسم است.

 

• خون را تصفیه می‌کند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع می‌کند.

 

• در قدیم، برگ درخت سماق را دم کرده و برای سیاه کردن مو از آن استفاده می‌کردند.

 

• چای سماق برای کاهش تعریق به کار می‌رود.

 

• غرغره دم کرده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است.

 

هشدار:

• خوردن سماق تازه باعث مسمومیت می‌شود. فقط باید خشک آن را مصرف نمود.

 

• مصرف بیش از اندازه سماق، مسمومیت‌ زاست.

 

انواع سماق:

-در ایران سماق مشهور، تبریز- شکی و خراسانی به رنگ قرمز و سماق شامی به رنگ قهوه‌ای می‌باشد.

-شکی نام شهری است در جمهوری آذربایجان که دارای سماق قرمر و خوش مزه و بدون تلخی می باشد.

-سماق دارویی دارای سه گونه صنعتی- فرانسوی- امریکایی است و سماق صنعتی، از تنه آن صمغی أخذ می‌شود بنام لاک ژاپن.

-سماق معطر از انواع سماق است که در امریکای شمالی و آرژانتین بدست می‌آید.

-سماق آن نیز سه نوع است در آمریکا و ژاپن در امریکای شمالی و در برزیل که نوع دوم و سوم آن ایجاد خارش جلدی و ناراحتی پوستی می‌نماید.

 

اجزاء سماق:

پس از جدا کردن میوه‌ها از ساقه خوشه‌ای آن را بهم سائیده و در اثر این سایش پوسته قابل مصرف جدا می‌شود. امروزه به وسیله آسیا پوسته از هسته جدا می‌شود پس از الک کردن و جدا کردن دانه‌ها پوست ترش قابل مصرف می‌باشد.

 

مواد متشکله:

مملو از تانن و دارای اسید سیتریک و اسید مالیک و اسید تانیک

 

طبیعت:

سرد و خشک و در برخی مأخذ در دوم سرد و خشک ذکر شده و جبلی آن را در سوم سرد و خشک گفته‌اند.

 

 

چگونه از سماق استفاده کنیم؟‌

می‌توان از سماق به روش‌های مختلف استفاده کرد؛ توصیه می‌شود به منظور کاهش میزان سدیم مصرفی، آن را به جای نمک در سر سفره غذا قرار دهید؛ چرا که استفاده از آن مزه ترشی به غذا می‌دهد که می‌تواند از آن بجای پاشیدن نمک استفاده کنید. همچنین می‌توانید از روش‌های مختلف زیر برای اضافه کردن آن به غذا استفاده کنید:

- سماق را به روی مرغ، ماهی و گوشت استفاده کنید زیرا طعمی متمایز و رنگی زیبا به آن می‌دهد.

- خوردن سماق با آویشن و کنجد در وعده صبحانه و یا شام

- اضافه کردن سماق به ساندویچ‌های لبنی و یا پنیری

- اضافه کردن سماق به تخم مرغ‌های آب پز و یا نیم رو

پاشیدن آن روی سالاد، آش‌ها و ماست

برای بهره مندی از روغن موجود در دانه‌های آن (امگا ۳ و امگا ۶) می‌توانید روغن دانه‌های سماق را با روغن زیتون مخلوط کرده تا اجزای اسید چرب موجود در آن افزایش یافته و آن را به غذا‌ها اضافه کنید.

 

کلام آخر:

خداوند درمان بسیار از بیماری‌ها و عارضه‌ها را در گیاهان و آنچه که از زمین می‌روید قرار داده، درمانی که برخلاف مواد دارویی و آزمایشگاهی مصرف آن به شرط عدم افراط با عوارضی همراه نیست. یکی از این گیاهان سماق است. خواص سماق چه در داخل، چه در خارج از کشور، چه در طب سنتی و چه در پزشکی نوین بر هیچکس پوشیده نیست.

امتیاز شما به این مطلب چنده؟

نظرات کاربران
هیچ نظری ثبت نشده است

نام شما
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظرات


بیشتر بخوانید
چطور ساس را ریشه کن کنیم؟
حشره ساس، این حشره‌ی خون‌خوار و مزاحم، با وجود جثه‌ی ریز بسیار قدرتمند است! این حشره ممکن است به هر خانه‌ای هجوم بیاورد و معمولا از بین بردن آن کار دشواری است.
ادامه مطلب >
شناخت دستگاه خشک کن صنعتی و خانگی
قصد داریم دستگاه خشک کن صنعتی و خانگی را به شما معرفی کنیم، که احتمال زیاد هیچ اطلاعاتی درباره ی آن نمی دانید پس بهتر است جهت اطلاع بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
ادامه مطلب >
خوابی آرام با انتخاب و خرید تشک مناسب
همه انسان‌ها برای حفظ شادابی و سلامتی، نیازمند خواب کافی هستند. یکی از مهم‌ترین عواملی که در خواب هر فرد تاثیرگذار است، تخت خواب و تشک است. از آنجا که خرید تشک بدون تحقیق، نتیجه‌ای جز بیخوابی ندارد،ت...
ادامه مطلب >
اصول ست کردن رنگ لباس با رنگ چشم
تعداد زیادی از خانم‌ها علاقه دارند که از لنزهای رنگی برای تغییر رنگ چشم خودشان استفاده کنند و یا از این طریق کاری کنند که رنگ چشم‌ هایشان مشخص‌ تر باشد. اما آیا می‌دانستید که استفاده از یک لباس مناسب...
ادامه مطلب >
رژیم دانمارکی برای دستیابی به اندامی زیبا و لاغر
رژیم دانمارکی رژیمی به شدت دشوار است که هدف آن کاهش حدود ۱۱ کیلو در کمتر از دو هفته است. ایده اصلی رژیم دانمارکی این بوده است که به مردم کمک کند تا هرچه سریع تر وزن خود را کاهش دهند به خصوص برای آنها...
ادامه مطلب >
آشنایی با نایلون حبابدار، کاربرد و ویژگی‌های آن
نایلون حبابدار، نوعی نایلون شفاف و ضربه گیر میباشد و به این علت که از حباب های پر از هوا بر سطحش تشکیل شده است. قدرت ضربه گیری مناسبی نیز دارد. به همین جهت هم از آن برای بسته بندی و نگهداری کردن کالا...
ادامه مطلب >
پیشگیری از بیماری های خودایمنی با ویتامین D
ویتامین D می تواند پاسخهای ایمنی را تعدیل کند. نقشی که ویتامین D در حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن ایفا می کند بسیار پیچیده است. مصرف ویتامین D، اسیدهای چرب امگا 3 یا هر دو خطر ابتلا به بیمارهای خود ایمنی...
ادامه مطلب >
چگونه بهترین دکوراسیون آشپزخانه مدرن را داشته باشیم؟
یکی از جذابیت‌های زندگی امروز، تجربه‌ی لذت آشپزی در یک آشپزخانه مدرن است. البته این مدرن بودن فقط در استفاده از لوازم به‌روز خلاصه نمی‌شود، توجه به دکوراسیون، رنگ، نورپردازی، چیدمان و… دکوراسیون آشپز...
ادامه مطلب >
نحوه فریز کردن برنج پخته
 یكی از سوالاتی كه برای بسیاری از ما تاكنون پیش آمده است این است كه برنج تا چند روز در یخچال و فریزر قابل نگهداری است؟ در این یادداشت چند نكته برای نگهداری هرچه بهتر برنج پخته ذكر خواهد شد.
ادامه مطلب >